05
April

PRETENDERS

UDSOLGT

Danse arrangement

PRETENDERS – FAREWELL SHOW

Efter mere end 58 år som band har Pretenders valgt at lægge instrumenterne på hylden og gå på pension.

Eventyret startede i 1966, hvor 5 musikalske talenter blev enige om at starte en gruppe, som det hed i 60’erne.

Et af højdepunkterne var, da gruppen vandt Danmarksmesterskabet i beatmusik i programmet -Toppen Af Poppen- arrangeret af Danmarks Radio i 1968. Det var bl.a. deres 5 stemmige harmonier, der blev udslagsgivende for mesterskabet.

Det er stadig i dag harmonierne, der er Pretenders varemærke.

En anden ting, der er ret usædvanligt er, at de til deres afskedskoncert stiller med samme besætning, som de havde i 1966. Det er der ingen andre bands, der kan præstere.

De vandt DR’s talentkonkurrence i 1968 – og spiller stadig sammen

Pretenders fra Brønderslev fejrede i maj 2018, at det er 50 år siden, de vandt DR’s landsdækkende konkurrence i beatmusik. De er stadig sammen og har spillet i alle årene.

Sådan så det ud, da Pretenders var på deres første flyvetur i 1968 – og vandt ’Toppen af Poppen’, DRs talentkonkurrence i Beatmusik.

tps://www.dr.dk/om-dr/nyheder/de-vandt-drs-talentkonkurrence-i-1968-og-spiller-stadig-sammen

Da beatorkestret Pretenders i 2018 gik på scenen i Brønderslev var anledningen helt speciel

Bandets medlemmer markerede, at det var 50 år siden, at Pretenders blev kåret som vindere af det, der i dag ville være en mellemting mellem ’X Factor’ og ’Karrierekanonen’ – nemlig DR’s landsdækkende konkurrence i beatmusik, ’Toppen af Poppen’.

Samtidig med at Poul Vejby, Mogens Dyrberg, Ib Dalgaard-Nielsen, Martin Bøgild, Jens Dalgaard-Nielsen og Sten Fuglsang spiller, arrangerer Brønderslev Lokalhistoriske Arkiv en plancheudstilling om de spændende dage for 50 år siden, hvor Brønderslev-bandet blev ”verdensberømte” og vandt DR’s konkurrence foran 170 andre grupper fra hele Danmark.

Kritiske røster har af og til lydt om, at DR’s talentkonkurrencer mestendels leverer døgnfluer – men det forholder sig nærmest omvendt med Pretenders. Det helt usædvanlige er, at orkestret har eksisteret i alle årene siden. Tilmed har Pretenders stadig den originale besætning plus et ”nyt” medlem, der kom til i 1972.

Pretenders blev egentlig dannet i 1966, og stod første gang på scenen samme år ved Løkken Sommerfest ved et arrangement med DRs Otto Leisner som konferencier. Pretenders vandt konkurrencen ’Favo-Hit’ i 1967 og altså DR’s landsdækkende Toppen af Poppen’ året efter.

”På den tid var musikkonkurrencer meget udbredte. Det var tit kroer og popklubber, der holdt dem, og jeg tror blandt andet, det var en smart måde at få billig musik på. Det var, før diskoteker blev udbredt, og samtidig eksploderede musikken i alle mulige retninger: pop, beat, rock, pigtråd, og hvad det ellers hed,” fortæller Jens Dalgaard-Nielsen, der spiller guitar og synger i Pretenders.

 

Det blev annonceret i medierne, at man kunne stille op, og det var i sidste øjeblik, vi fik os meldt til.

JENS DALGAARD-NIELSEN, PRETENDERS

DR’s talentkonkurrence ’Toppen af Poppen’ står som noget særligt for Pretenders’ medlemmer, der dengang var omkring 19-20 år.

”Det blev annonceret i medierne, at man kunne stille op, og det var i sidste øjeblik, vi fik os meldt til,” husker Jens Dalgaard-Nielsen, der – sammen med de andre bandmedlemmer – først var igennem en indledende runde i Aalborg og en semifinale i Silkeborg.


Finalen blev sendt på P1

Finalen i DR’s ’Toppen af Poppen’ fandt sted søndag den 19. maj 1968, og transportformen fra Nordjylland til hovedstaden husker bandmedlemmerne tydeligt. Den gav dem nemlig deres første flyvetur nogen sinde.

”Finalen blev holdt i Studenterforeningens sal på H. C. Andersens Boulevard i København. Der var borde og stole til publikum samt to scener, så et orkester kunne stille op, mens et andet spillede. Den sidste time af finalen var en direkte udsendelse på P1, og hver gruppe spillede to numre. Vi i Pretenders sad ved et bord foran den ene scene, og da de sidste af de andre orkestre var ved at spille deres nummer to, blev en seddel stukket hen til os med teksten: ”Stil op”. Så gik det op for os, at vi enten var blevet nummer et eller to. Da vi så efterfølgende blev udråbt til vinder af konkurrencen, var vi først og fremmest noget befippede,” beretter bandets medlemmer i et lille skrift, de har lavet om deres over 50 år i dansk rockmusik.

Pretenders var selvfølgelig lidt høje i hatten, da de havde vundet ’Toppen af Poppen’, hvor dommerne var vært på programmet ’Efter Skoletid’ og senere radiodirektør i DR, Hans Jørgen Skov, musikjournalisten Sven Wezelenburg og musikeren Tommy P.

 

Særlig oplevelse i vejkryds

 

Sejren blev fejret i Tivoli i København, og at man dengang kunne blive nærmest landskendte ved at medvirke i et P1-program, oplevede Pretenders-medlemmerne, da de næste dag kom tilbage til Brønderslev. De lokale aviser dækkede begivenheden tæt, og da tre af gruppemedlemmerne dagen efter sejren skulle passere Brønderslevs største vejkryds, ventede de pænt ved kantstenen. Men en bilist standsede midt i krydset og med en stor armbevægelse viste han dem vej over vejen. Han havde tydeligvis lyttet med dagen forinden.

Senere gjorde byen også stort stads ud af Pretenders, da medlemmerne ved et stort bal i Brønderslevhallen hver fik overrakt en håndmalet platte med blandt andet Brønderslevs byvåben og årstallet 1968.

”De må have ment, at vi kastede glans over byen,” siger Jens Dalgaard-Nielsen, der kan fortælle, at Pretenders fik et rigtigt travlt år efter sejren i ’Toppen af Poppen’, hvor man også fik Eugen Tajmer Booking som impresario.

”Hvor vi hidtil mest havde spillet i Nordjylland, fik vi pludselig job over hele landet, og både i 1968 og 1969 var vi ude at spille de fleste weekender. ’Toppen af Poppen’ gav et godt løft i karrieren, men det betød også, at vi brugte mere tid på transport, og faktisk var vi af og til lidt trætte, når vi så skulle møde på vores arbejde eller i gang med studiet mandag morgen,” smiler Jens Dalgaard-Nielsen.

I 1970 skulle tre af gruppens medlemmer ind til militæret, og det satte en stopper for, at Pretenders kunne fortsætte med det høje koncerttempo. Fra 1972 var man tilbage på fuldt blus, og selv om der har været perioder, der har været mere travle end andre, har Pretenders aldrig været fra hinanden eller opløst i de 50 år. I 00’erne var det dog især til bandmedlemmernes fødselsdage, musikken lød, mens man siden 2014 har været mere aktive, efter at Pretenders deltog i den musikalske fejring af 50-året for rockmusikkens start i Brønderslev. Efterhånden er de fleste af medlemmerne pensionister, og så er der blevet bedre tid til at spille sammen igen.

Præmien for at vinde ’Toppen af Poppen’ i sin tid var blandt andet en radiooptagelse med DR’s daværende Radiojazzgruppen under ledelse af Erik Moseholm, og 10 år efter sejren i ’Toppen af Poppen’ var Pretenders igen i vælten, fordi DR lavede et portræt af gruppen, og hvordan det var gået dem.

 

Når Pretenders stadig er sammen efter mere end 50 år, tror jeg ikke mindst det skyldes det meget intense samarbejde, vi havde i 1960’erne.

JENS DALGAARD-NIELSEN, GUITARIST OG SANGER I PRETENDERS.

I dag mødes Pretenders en gang om ugen for at spille. Øverummet er Nibes gamle sygehuskapel, og repertoiret er det oprindelige fra 1960’erne og årtierne derefter – for eksempel musik af Chuck Berry, Beatles, Hollies, Rolling Stones, The Who, Fleetwood Mac, Eagles, Doobie Brothers med flere.

Publikummet er stadig nogle af dem, der husker Pretenders fra dengang – nemlig efterkrigsgenerationen, som også stillede ind på Radio Luxembourg og det nye P3 i sin tid, og som var med, da pigtråden delte vandene i Danmark i 1960’erne.

Til farewell aftenen den 5. april 2024 på SPILLESTEDET BLOKHUS har Pretenders skruet et særligt program sammen. Hvor de blandt andet også spiller på de numre, som gruppen vandt ’Toppen af Poppen’ med i maj 1968.

”Hvis vi stillede op i en talentkonkurrence i dag, ville vi virke ”old school” og næppe vinde den. Men tiden var også en anden dengang. Da handlede det nok mere om musikken, end det gør i dag. Det skulle ikke være dyrt og fint,” siger Jens Dalgaard-Nielsen, der synes, det er svært at sige, om bandet også havde spillet sammen stadigvæk, hvis de ikke havde vundet DRs ’Toppen af Poppen’ i 1968.

”Når Pretenders stadig er sammen efter mere end 50 år, tror jeg ikke mindst det skyldes det meget intense samarbejde, vi havde i 1960’erne. Dengang øvede vi sammen tre gange om ugen, udover at vi var ude at spille – og tit også rejse land og rige rundt – i weekenderne. Vi har altid haft lysten til at spille og haft en god kemi sammen, siger Jens Dalgaard-Nielsen.

Pretenders markerer 50-året for deres sejr i DRs talentkonkurrence med en i Brønderslev.

Samtidig bor Pretenders-medlemmerne også i overskuelig afstand fra hinanden, så de stadig har nemt ved at mødes.

Det gør Pretenders så også når de går i ”træningslejr” op til afskedskoncerten på SPILLESTEDET BLOKHUS den 5. april 2024.

Bestil billet her